пятница, 22 мая 2020 г.

22.05.2020

Шановні батьки!
Сьогодні ми поговоримо про загартування дітей як одного способу зміцнення здоров'я дітей.


Консультація для батьків:  
                     "Загартування, як спосіб зміцнення здоров'я дитини" 
     Загартування,  як засіб підвищення  захисних сил організму виникло  ще за глибокої давнини. Практично у всіх  країнах світу воно використовувалося як профілактичний  засіб проти простуди  та інших  захворювань. 
     Загартування  не лікує,а попереджує хвороби, підвищує опірнисть дитячого організму до різних  подразників  навколишнього середовища (протягам, перепадам температур) і різних респіраторних захворювань(грип,ангина,пневмонія). Малюк росте спокійнішим, ємоційно урівноваженішим, добре спить і їсть,активно грає.
      Повітря, вода і сонце- головні фактори загартування. Загартування можна починати у будь-якому віці, але завжди ретельно контролюючи своє самопочуття. 
     Повітряні ванни:
     Малятам змаличку прищеплювати звичку до свіжого повітря. Треба провітрювати приміщення протягом дня. Повітрянні ванни для дошкільників тривають від 5-10 хв. при t 18-20C. Потім кожні 2-3 дні тривалість збільшується на 2-3 хв. та доводиться до 30-40хв. Найкраще, щоб під час загартування дитина виконувала різні вправи. Важливий елемент загартування -тривале перебування на свіжому повітрі. Тривалість узимку 3-4 години, влітку - увесь день.
    Сонячні ванни:
     Прийняти їх найкраще вранці з 9-11 годині. Голова дитини  повинна бути покрита. Тривалість процедури від 3-4 хв до 20-25 хв. Закінчивши ванну,дитина повинна відпочити у затінку 10-15 хв, а потім  прийняти душ, або скупатися. Тривале перебування на сонці не загартовує організм, а навпаки завдає шкоди.
     Водні ванни:
     Водні процедури починають з умивання спочатку теплою водою,а потім дедалі прохолоднішою. Дитину треба привчати мити не тількі руки й обличча, а й шию,верхню частину грудей. Після сну корисні вологі обтирання рукавичкою(1-2 хв). Розтирають тіло від кістей рук до плеча,від стопи до стегна, живіт і груди коловими рухами справа на ліво. Температура для обтирання спочатку 32-28С з поступовим зниженням до 22-20С. 
     Єфективний засіб загартування-контрасне обливання ніг,спочатку холодною водою(24-25С),а потім теплою(36С )і знову холодною. Коли дитина звикне до цього виду загартування можна переходити до обливання додержуючись принципу -поступового зниження температури. Купатися у водоймищах можна дітям 3-4 років від 2-3 хв, а для для 5-7 річних дітей 5-10 хвилин. У воді дитина повинна багато рухатись. При перших ознаках ознобу слід припинити і розтерти дитину сухим рушничком до почервоніння шкіри. Заходи по загартуванню повинно подобатися дитині. Постарайтесьщоб дитина сприйняла їх не як щось примусове, неприємне, а й займалася б радісто і весело.

 Послухайте і порухайтесь разом з дітьми під веселі руханки:

Переглянте мультфільм про здоров'я  
https://www.youtube.com/watch?v=8GjEDdYETq4




Пограйте в гру "Одягни ляльку на прогулянку"
Мета:сприяти формуванню уявлень дітей про пори року та предмети одягу відповідно до сезонних змін, про послідовність процесу вдягання, розвивати пам'ять, мову, виховувати спостережлевість, турботливе ставлення до ляльки.
Матеріал: лялька або площінне її зображення, ілюстраціі одягу за сезонами.







Комментариев нет:

Отправить комментарий

03.02.2023. Як зняти психологічне напруження дитини

  Як зняти психологічне напруження дитини Глибоке дихання. Зробити глибокий вдих, випинаючи живіт уперед до відчуття участі в цьому діафрагм...